Bliv klar til cykelferien

Tag cyklerne frem og nyd en cykeltur i Danmark! Prøv en af de mange naturskønne cykelruter – eksempelvis en af de 26 panoramaruter. Danskerne er et af verdens mest cyklende folkefærd, og det er godt for både helbredet og økonomien.

Prøv en af de mange naturskønne cykelruter – eksempelvis en af de 26 panoramaruter. Danskerne er et af verdens mest cyklende folkefærd, og det er både godt for helbredet og økonomien. Aktiv Danmark har samlet lidt informationer og tips, så du kan komme godt i gang. Vil du på cykelferie, anbefaler vi et kig på listen med næsten 100 af de bedste cykelvenlige overnatningsmuligheder i Danmark.

Sådan vedligeholder du din cykel

For at få mest ud af din cykel, er det vigtigt at holde den ved lige:

Husk at smøre kæden

Cykelkæden skal smøres cirka hver anden uge om sommeren og en gang ugentligt om vinteren. Til sommervejret er det bedst med en tynd olie, og til vinteren egner en tykkere olie sig bedst. Husk så lige at fjerne snavset fra kæden, inden du kommer olien på.

Indvendige gear og Udvendige gear

De fleste cykler er med indvendige gear, men selvom gearene ikke er til at få øje på, skal de stadig smøres og ses efter mindst én gang hvert andet år.

Ved de udvendige gear skal alle de bevælige dele smøres, og hellere lidt for ofte, for hvis gearene ikke bliver smurt, risikerer de nemlig at ruste. Smør for eksempel gearene hver gang du også smører cykelkæden.

Dækkene

Det er anstrengende at cykle på halvflade dæk, desuden holder de ikke så længe som dæk, der er pumpet godt up. Så husk altid at have godt med luft i dine dæk.

Vidste du…

  • at prisen for 1 km cykelsti er ca 8 millioner kroner. Til sammenligning koster 1 km motorvej 70-100 millioner kroner og 1 km metro koster 1 milliard kroner.

 

  • København byder på 350 km cykelstier og har desuden en 4m bred ‘cykelmotorvej’, herunder pitstops til pumpning af dæk og småreparationer.

 

  • at danskerne i gennemsnit cykler 1,6 km om dagen, hvilket gør os til et af de mest cykelglade lande i Europa kun overgået af hollænderne, der i snit cykler 2,5 km om dagen.

 

  • Holland og Danmark er de lande i verden, hvor flest transportture foregår på cykel. I Holland er det 27%, i Danmark er det 18% og i USA er det sølle 1% af alle transporter, der foregår på cykel.

 

  • at 46% af alle voksne danskere stiger på cyklen mindst én gang om ugen. Den bliver enten brugt som transportmiddel til arbejde eller skole eller for at motionere.

 

  • at som cyklist er du med til at passe på miljøet. Har du for eksempel 5 kilometer på arbejde og tager cyklen i stedet for bilen, så sparer du miljøet for omkring 300 kg CO2.

Cykling er god motion

  • Hvis du cykler 30 minutter i et behageligt tempo forbrænder du lige så meget energi, som hvis du svømmer. Går det lidt hurtigere, svarer det til at løbe en tur. 

 

  • Cykling belaster ikke din krop så hårdt, som løb kan gøre det. Har du eksempelvis problemer med dårlige knæ eller overvægt, så er cyklen en klart bedre motionsform for dig. 

 

  • Motion på cykel forbedrer din kondition, gør dine muskler stærkere og mere udholdende. Derudover er kalorieforbruget i top, når du cykler, så det er også en god måde at slanke sig på.

 

  • Kom hurtigere rundt. Det er ofte lige så hurtigt at cykle, som at komme rundt i bil i det større byer. For eksempel anslår Københavns Kommune, at en cykeltur fra Amager til Nørrebro kan klares på omkring 25 minutter, hvilket er præcis lige så hurtigt som det varer at tage turen i bil i myldretiden.