Rute 4: Genforening langs kysten

Denne historiske cykelrute tager dig fra Haderslev langs kysten til Aabenraa, og forbi genforeningssten, Kunstmuseet Brundlund, Knivsbjerg og Genforeningsparken i Aabenraa. Cykelruten er på 83,7km. 

På cykelturen i det Jydske, vil du udover smuk natur og historiske steder komme forbi  skønne overnatningsteder og restauranter.

Spis og Sov godt

På cykelturen i det Jydske, vil du udover smuk natur og historiske steder komme forbi  skønne overnatningsteder og restauranter.

Danhostel Haderslev

er et moderne vandrerhjem med respekt for den gamle historie. Her bor du i historiske bygninger der bl.a. har været kongelig fæstegård i 1700-tallet.

Gammelbro Camping

Gammelbro udgør centrum for Lillebælt. Med en beliggenhed helt ned til vandkanten, god badestrand og spændende udflugtsmål i alle retninger.

Gåsevig Strand Camping

Alt det gode ved strand camping finder du hos Gåsevig Strand Camping i Sønderjylland. Campingpladsen er centralt beliggende.

Fjordlyst Hotel og Camping

er et hyggeligt overnatningssted, tæt på bycentrum, skov og strand og med en historie der strækker sig tilbage til broncealderen.

Kunstmuseet Brundlund Slot

Kunstmuseet har til huse i det historiske slot. Brundlund Slot har rødder helt tilbage til 1400-tallet.

Slottet er placeret på en slotsholm og er omgivet af en voldgrav som ligger midt i Aabenraa by. Til slottet er der også en slotspark, som kan nydes efter et besøg på museet.

Kunstmuseet Brundlund Slot har frem til den 24. januar 2021 udstillingen ”Medgang og Modgang – Udvekslinger mellem dansk og tysk kunst”. Denne udstilling er også at finde på Kunstmuseet i Tønder frem til den 6. december 2020.

Udstillingen Medgang og Modgang fejrer Genforeningsjubilæet og venskabsåret mellem Danmark og Tyskland i 2020 med en fælles udstilling. Udstillingen fortæller om forholdet mellem den danske og tyske kunstscene igennem 200 år, fra 1820 til 2020. Denne periode er både præget af inspiration og venskab og fjendskab mellem de to lande.

Hvor udstillingen på Kunstmuseet i Tønder fokuserer på den historiske udstilling Før, så er udstillingen på Kunstmuseet Brundlund Slot et billede på danske og tyske samtidskunstnere Nu

Praktiske informationer

Adresse: Brundlund Slot 1, 6200 Aabenraa.

Museets åbningstider:
April – oktober: tirsdag – søndag 11.00 – 17.00
November – Marts: tirsdag – søndag 12.00 – 16.00
Mandage lukket, medmindre mandag er en helligdag.

Knivsbjerg

Knivsbjerg er en 97 meter højt bakkedrag, der ligger ved Genner mellem Aabenraa og Haderslev.

I perioden 1864 (efter Danmark tabet krigen) og til Genforeningen i 1920 lå bakkedraget Knivsbjerg i Preussen (fra 1871 Tyskland). I 1893 købte ”Den tyske forening for det nordlige Slesvig” Knivsbjerg, som et led i den nationale kamp for at fortyske Nordslesvig.
i 1901 indviede ”Knivsbjergselskabet” et 45 meter højt granittårn på toppen af bakkedraget. I en niche på granittårnet stod der en bronzestatue af Bismarck. Tyskerne havde fået inspiration til dette samlingssted fra Skamlingsbanken, som siden 1843 var blevet brugt som et dansk nationalt samlingssted.

Under Knivsbjergs tyske tid blev der på bakkedraget afhold møder og fester, hvis hovedformål vat at erklære Nordslesvig for tysk. Knivsbjerg ses ofte som et symbol på aggressiv fortyskningspolitik. Dette blev der dog sat en stopper for i 1919, hvor man fra tysk side godt var klar over at den kommende afstemning ville få et dansk flertal. Man frygtede derfor for monumentets sikkerhed, hvis det faldt under dansk styre. Man flyttede derfor i 1919 Bismarck-statuen til Aschberg ved Hütten nær Eckernförde i Tyskland.
Efter Genforeningen fortsatte Knivsbjerg med at være et mødested for tyskere – nu det tyske mindretal i Sønderjylland. Fra midten af 1930’erne blev møderne på Knivsbjerg dog nazificeret.

Under besættelsen benyttede det tyske Luftwaffe Knivsbjerg med radiosendere og meget militær aktivitet i området. Dette, blandet med den førnævnte nazificering af det tyske mindretal, gjorde Knivsbjerg til et forhadt sted blandt de dansksindede sønderjyder. Dette had førte natten mellem den 15. og 16. august 1945 til at danske modstandsfolk sprængte tårnet på Knivsbjerg i luften.

Efter befrielsen af Danmark i 1945 blev de tyske samlinger på Knivsbjerg genoptaget, hvilket vakte stor modstand fra de danske sønderjyder. Der blev i perioden også udført to sprængninger på Knivsbjerg og opsat skilte med dødningehoveder og teksten ”Livsfare Landminer udlagt”. Dette resulterede i at møderne og festerne på Knivsbjerg blev overvåget af politiet. Efter 1955 fandt politiet imidlertid ikke dette nødvendigt længere.

I dag er der på Knivsbjerg en mindemur og en udsigtsplatform på bakketoppen, samt en stor kursusejendom, der bliver anvendt af det tyske mindretal.

Genforeningssparken Aabenraa

Den 15. juni 2020, på 100 årsdagen for Genforeningen mellem Danmark og Sønderjylland, åbnede Genforeningsparken ved Folkehjem i Aabenraa.

Parken er fyldt med symboler og fortællinger tiden op til Genforeningen, samt hvilken betydning Genforeningen i 1920 havde for folk i området. I parken er der plads til at nyde et velfortjent hvil, men også til bogstaveligt at gå i historiens fodspor. Der er nemlig blevet indgraveret flere hundredvis af unavngivne fodspor i parkens fliser for at mindes de cirka 3000 sønderjyder, der lyttede til H.P. Hansens tale den 17. november 1918. I denne tale fortalte H.P. Hansen at sønderjyderne snart ville komme til at kunne stemme om deres nationale tilhørssted.

Udover fodsporene er der også en tidslinje, der viser Danmarks grænse fra midten af 1800-tallet og til Genforeningen i 1920. På parkens bænke er der også citater fra politikere fra perioden.

Mindesmærker på rute 4

Foto: Margrethe Petersen

På den historiske cykelrute fra Haderslev til Aabenraa kommer du forbi 8 forskellige mindesmærker der har betydning for Genforeningen.

Genforeningsmonumentet i Haderslev

Praktisk information
Genforeningsmonumentet står ved anlægget ved Gammelting i Haderslev.
Genforeningsmonumentets adresse er Gammelting 8, 6100 Haderslev
Billedhugger Gunnar Hansen har lavet monumentet.

Inskription
Det lyder som et Æventyr
et Sag fra gamle dage
en røvet datter dybt begrædt
er kommet frelst tilbage.

Historien
Genforeningsmonumentet blev afsløret d. 10. juli 1950, på 30-året for kong Chr.X’s ridt over den tidligere grænse i 1920.
Billedhuggeren Gunnar Hansen fik inspiration til monumenter af en af afstemningsplakaterne fra 1920. Teksten på monumentet er taget fra Henrik Pontoppidans genforeningssang.

Referencer
Grænseforeningen.dk: https://graenseforeningen.dk/om-graenselandet/genforeningssten/haderslev

Genforeningsstenen i Vonsbæk

Praktiske informationer
Genforeningsstenen står vest for kirken i Vonsbæk by.
Genforeningsstenens adresse er Præsteskoven 22, 6100 Haderslev

Inskription
Genforeningen 1920
Nu som dengang, for Danmark.
Vonsbæk Sogneboere
rejste denne Sten d. 10. Juli 1936

Historien
Genforeningsstenen er rejst på 16-årsdagen for Genforeningen mellem Danmark og Sønderjylland.
Stenen stod oprindeligt ved Vonsbæks forsamlingshus, men blev i 1973 flyttet til Vonsbæk Kirke, fordi forsamlingshuset blev solgt.
Igen i 2001 blev stenen flyttet. Denne gang fordi menighedsrådet ønskede at flytte stenen tættere på kirken og fjerne stenens sokkel. Dette forslag mødte imidlertid så mange protester, at man besluttede at stenen skulle sættes tilbage på sin sokkel. Dokumenter fra 1936, samt beskrivelse af senens historie blev gemt under stenen sokkel i en forseglet flaske.

Referencer
Grænseforeningen.dk: https://graenseforeningen.dk/om-graenselandet/genforeningssten/vonsbaek

Genforeningsstenen i Øsby

Praktiske informationer
Genforeningsstenen står foran kirken i Øsby.
Genforeningsstenens adresse er Øsby Kirkevej 11, 6100 Haderslev.

Inskription
Til minde om Genforeningen 1920
*
Alt hvad Fædrene har kæmpet
Mødrene har grædt
har den Herre stille lempet
saa vi vandt vor Ret

Rejst af Øsby Sogns Beboere

Historien
På Genforeningsdagen i 1928 blev genforeningsstenen afsløret af sognets tre ældste mænd. Tilstede var også Kong Christian X og Dronning Alexandrine.

Referencer
Grænseforeningen.dk: https://graenseforeningen.dk/om-graenselandet/genforeningssten/oesby

Genforeningsstenen i Hajstrup

Praktiske informationer
Genforeningsstenen står ud til vejen mellem to ejendomme på Hajstrupgade.
Genforeningsstenens adresse er Hajstrupgade 55, 6100 Haderslev.
Stenen er rejst af Rentier Mathias Rudbeck, Rudbeck er også forfatter til stenens tekst.

Inskription
1864 – 1920
Ja mange trange Aar der gik
men Trængslen sin Løsning fik
hav Tak o Gud fordi du førte
os Hjem til Danmark hvortil vi hørte

Historien
Denne Genforeningssten blev ikke rejst i forbindelse til med et jubilæum eller årsdag for Genforeningen, som mange af de andre Genforeningssten. Denne Genforeningssten blev afsløret ved en mindre højtidelighed i efteråret 1923.

Referencer
Grænseforeningen.dk: https://graenseforeningen.dk/om-graenselandet/genforeningssten/hajstrup

Genforeningsstenen i Halk

Praktiske informationer
Genforeningsstenen såt foran Halk kirke, hvor Nørballevej munder ud i Halkvej.
Genforeningsstenens adresse er Halkvej 52, 6100 Haderslev.
Stenens tekst er forfattet af sognefoged Jørgen Petersen.

Inskription
Minde om Genforeningen 1920
I halvtredsinstyve Aar
Vandred vi i trange Kaar
Men vor Herre i det høje
Vilde for os godt det føje
Førte os fra Tvang og Savn
Hjem igen i Danmarks Favn

Halk Sogns Beboere rejste denne Sten

Historien
Genforeningsstenen i Halk blev afsløret den 15. juni 1930. Begivenheden blev indledt med en gudstjeneste, som afsluttedes ude på kirkegården ved mindestenen for de 31 mænd fra sognet, der faldt i Første Verdenskrig.

Under stenens fundament er der nedlagt en forseglet flaske, der indeholder et dokument, der fortæller om tilblivelsen af mindet.

Referencer
Grænseforeningen.dk: https://graenseforeningen.dk/om-graenselandet/genforeningssten/halk

Genforeningsstenen i Sønder Vilstrup

Praktiske informationer
Genforeningsstenen står i et lille anlæg i nærheden af Forsamlingshuset i Sønder Vilstrup.
Genforeningsstenens adresse er Vilstrup Bysving 20, 6100 Haderslev.

Inskription
Minde om Genforeningen 1920.

Til sene Tider vil Stenen melde
om Eventyret i Dannevang.
Den Stund, vi frigjort for Fremmedvælde
aandede ud i Tak og Sang.
Da Glæden fødtes saa stærk og fri
og hele Norden tog Del deri.

Referencer
Grænseforeningen.dk: https://graenseforeningen.dk/om-graenselandet/genforeningssten/soender-vilstrup

Genforeningsstenen i Hoptrup

Praktiske informationer
Genforeningsstenen står på hjørnet ved Hoptrup Næsvej og Hoptrup Hovedgade.
Genforeningsstenens adresse er Hoptrup Næsvej, 6100 Haderslev.

Inskription
Retten sejred trods tunge Kaar
Et Vifne om Danskes Tak her Staar

Genforeningen1920

Historien
Genforeningsstenen i Hoptrup blev afsløret på genforeningsdagen i 1925.
Teksten på stenen er en kombination af to indkomne forslag.

Referencer
Grænseforeningen.dk: https://graenseforeningen.dk/om-graenselandet/genforeningssten/hoptrup

Genforeningsstenen i Løjt Kirkeby

Praktiske informationer
Genforeningsstenen står foran kirken i Løjt Kirkeby.
Genforeningsstenens adresse er Løjt Nørregade 2, 6200 Aabenraa.

Malermester og kunstmaler Jes de Laurent var forfatter til teksten på Genforeningsstenen.

Inskription
1920
Kommende Slægter
jeg melder
om Troskab vilje
og Ret.

Historien
Genforeningsstenen i Løjt Kirkeby, blev afsløret den 9. juli 1936. Der blev afholdt en ceremoni i forbindelse med afsløringen.